Már csak a nagy fogás van hátra – interjú Baji Balázs gátfutóval

Utolsó módosítás: 2018.06.24 19:13

2017-09-08

Hány lépés a 110 méter? Hogyan sikerült harmadikként a célba érnie Baji Balázsnak a londoni atlétikai vb döntőjében? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol az Univet közeljövőben megjelenő őszi számában az állatorvos-doktor, akinek első munkahelye is az Alma Mater.

Baji Balázs mozgékony gyerek volt, általános iskolásként mindenféle sportban kipróbálta magát, majd 13 évesen lett a Békéscsabai Atlétikai Klub igazolt versenyzője. A gátfutást rögtön megszerette, mert az első sikereket is időben elérte.

Budapestre egyetemi tanulmányai miatt került fel és továbbra is a békési város színeiben, de a fővárosban edz. 2007-ben nyert először országos bajnokságot, majd legközelebb 2011-ben. Azóta folyamatosan ő a bajnok. A két győzelem között Kiss Dániel „uralkodott”, akitől sokat tanult a futás technikájában és aki emberileg is nagy hatással volt rá.

Tapasztalatai szerint még egy győztes futás sem tökéletes, a legjobb sportteljesítményben is találni hibát. Ha a rekortánt színpadnak tekintjük, akkor az ő előadása nem tart 14 másodpercig. Ez lelki felkészültséget is igényel, hiszen ebben a sportágban nincs javítási lehetőség. Ha az olimpia vagy a világbajnokság döntőjében valamelyik gátnál hibázik egy nagyot, akkor nincs második esély, csak a következő versenyen. A koncentráció és a fegyelem ezért nélkülözhetetlen.

Az Állatorvostudományi Egyetemet viszonylag későn választotta. Bár gyerekként is szerette az állatokat és szívesen olvasott róluk ismeretterjesztő könyvekben, csak a gimnázium végén jutott el a kérdésig: „Miért ne lennék állatorvos? Ha belegondolok, ez tetszik nekem.” Az utolsó tanévben felkészült az emelt szintű érettségire, majd rögtön fel is vették az egyetemre.

Az egyetem azzal segítette a versenyzését és a tanulását, hogy engedélyezte számára a vizsgaidőszakokat meghosszabbítását. Előadásokra, gyakorlatokra ugyanúgy bejárt, mint a többiek.

Diplomáját az év elején vette át, majd a Sebészeti és Szemészeti Tanszéken és Klinikán kezdett dolgozni. Igyekszik minél többet tanulni, minél önállóbban dolgozni. A nyár azonban főként a versenyzéssel telt és kimagasló eredményeket hozott, hiszem a londoni vb-bronz mellett aranyérmet szerzett a Tajvanon rendezett Universiaden.

Baji Balázs hobbija a horgászat, kedvenc vize a Duna, ahol mindig keresni kell a halat. Idén még nem sikerült erre időt szakítania, de nagyon készül rá. Kedvenc étele a csabai kolbász. Készítésének hagyománya apáról fiúra száll a családjában és minden évben versenybe is szállnak a kolbász fesztiválon. Macskáját az egyetemről fogadta örökbe. Az éjszakai gyakorlatok során szerette meg. Pandúr kicsit olyan, mint egy kutya, folyamatosan igényli az ember társaságát, bármit megenged, csak foglalkozzanak vele.