Ünnepélyes szoboravatás

Utolsó módosítás: 2018.09.21 04:41

2017-09-27


Az ünnepélyes szoboravatás keretében Kontur András szobrászművész alkotásait, egy szarvasmarha nyaki csigolyát, egy szarvasmarha keresztcsontot valamint egy ló medencecsontot ábrázoló mészkő szobrot leplezett le L. Simon László országgyűlési képviselő és dr. Sótonyi Péter az Állatorovostudományi Egyetem rektora.


A talapzattal együtt csaknem 2 méter magas alkotások a Tolnay, Zlamál, Tormay és Nádaskay előadótermek közötti parkokban kaptak helyet.
A műalkotások méltó díszei lesznek a pihenést és nyugodt elmélkedést biztosító területeknek. 

Idézet L. Simon László képviselő úr ünnepi beszédéből:

"Mit történik, ha egy anatómus (nem mellékesen az Állatorvostudományi Egyetem rektora) találkozik a legkeményebb anyagok megformálásához szokott szobrásszal?
Profánul fogalmazva: kőbe álmodnak állati alkotórészeket, s ha már a hordozóeszköz nem a bronz vagy a fa, hanem a kő, nem lehet más a téma, mint a gerincesekben megtalálható kemény szerv, a csont. Ez az a része a testnek, amelyek a földtörténet sok-sok millió éve során képesek megkövesedni, míg például a belső szervek, vagy éppen a bőr, a szőr lebomlik a talajban.
A megkövesedett csontok arra is alkalmasak lehetnek, hogy a paleontológusok belőlük rekonstruáljanak rég kihalt állatfajokat, amihez fantáziával megáldott képzőművészek segítségét is igénybe veszik, akik hiteles, vagy hitelesnek gondolt alakjait vetik papírra a modern ember által sosem látott egykor volt állatoknak, legyen szó akár a kardfogú tigrisről, akár az ősmadárról, az archaeopteryxről.
A művészet és az anatómia találkozásának természetesen sok más formája ismert, csak egy, a magyarság számára rendkívül értékes példát emelek ki: Barcsay Jenő Művészeti anatómiáját, amit azok is szívesen forgatnak, akik nem tanulnak belőle, s akik nem értenek az anatómiához."


Az eseményen készült további képek a Galériában tekinthetők meg.