„Fontos, hogy bronzban is megörökítsük az emlékét”

Utolsó módosítás: 2018.11.13 18:54

2018-05-14

Dr. Kovács Ferenc halálának harmadik évfordulója alkalmából az Állatorvostudományi Egyetem parkjában az emlékére állított szobrot ünnepélyes keretek között Dr. Sótonyi Péter rektor úr és Dr. Németh Tamás akadémikus leplezte le. A szobor elkészítésével járó költségeket önkéntes adományokból biztosították.

A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő színvonalú magyarországi állatorvosképzés hazai intézményeként mindig különös gondot fordítottunk arra, hogy méltó emléket állítsunk az állatorvosképzés kimagasló alakjainak.

Dr. Kovács Ferenc akadémikus, állami díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, a csillaggal kitüntetés birtokosa, az Állatorvos-tudomány Egyetem 12 éven keresztüli rektora, az MTA Agrártudományok Osztályának egykori elnöke, a Kaposvári Egyetem Doktori Iskola Tanácsának örökös, tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Állathigiéniai Társaság megalapítója és tiszteletbeli elnöke, hat egyetem Doctor Honoris Causa professzora.

Kovács professzor 1921. november 28-án született Somogyszentpálon, 1952-ben szerzett jeles minősítésű állatorvosi oklevelet, majd 1961-ben megbízták az Állathi giéniai Tanszék létrehozásával, amelyet 1990-ig tanszékvezető professzorként irányított. Az állathigiénia tudományterület megteremtőjeként tanszéke az egyetem egyik legelismertebb oktató- és kutatóbázisává fejlődött.

Rektori munkájához fűződik a tananyagok korszerűsítése, új diszciplínák születése, valamint a német nyelvű állatorvosképzés beindítása.

Tiszteletünk és nagyrabecsülésünk kifejezése érdekében szobrot avatunk a világszinten is ismert és elismert Dr. Kovács Ferencnek, az egyetemünket 12 éven át irányító rektorának. Fontos, hogy bronzban is megörökítsük az emlékét.” – mondta ünnepi beszédében Dr. Sótonyi Péter rektor úr.

Dr. Kovács Ferenc özvegye és lányai is részt vettek az ünnepségen, ahol tiszteletüket és megbecsülésüket kifejezve a szobron elhelyezték a megemlékezés virágait.

A szobrot Lestyán Goda János szobrászművész készítette.

Az eseményen készült további képeket megtekintheti az alábbi linkre kattintva.